13. září 2014 - Den hasičů okresu Havlíčkův Brod

 

Letos se podruhé tato soutěž konala pod názvem Den hasičů okresu Havlíčkův Brod. Jedná se již o 19. ročník a známe ji z minulých názvů Pohár přednostky okresu, Pohár IZS a později Pohár ředitele HZS Havlíčkův Brod. V letošním roce se konala opět na sportovním hřišti na Humpolecké ulici. Poprvé byla pořádána nově založeným spolkem Sportovní klub hasičů Havlíčkův Brod, který ji připravoval spolu s HZS Kraje Vysočina, územním odborem Havlíčkův Brod. Jedinou zásadní změnou však bylo, že se každý rok věnuje určitému tématu. Letos se jednalo o bezpečnost na silnici. Tématu byly věnovámy doprovodné programy a částečně i hlavní soutěž jednotek SDH obcí.

V rámci ukázek jsme mohli vidět silné muže - kteří předváděli sílu svých paží, ale i zubů (například roztažení cisterny) a následně i dopravní nehodu cyklisty s osobním autem. Na této ukázce se podíleli hasiči, záchranka, policie, ale i pohřební skužba. V rámci stabilních ukázek jsme mohli obdivovat osobní auta Volkswagen, projít si celou expozici Besipu, zastavit se u stánku Městské policie Havlíčkův Brod, Policie České republiky nebo firmy Isoline.

V hlavní soutěži, které se účastnilo naše družstvo, bylo celkem 19 účastníků a naši skončili na 12. místě. Odpovídalo se na 12 otázek ze zdravotnické přípravy, dopravy a odborných znalostí velitelů a strojníků. Dále byl ošetřen a následně přenesen na nosítkách zraněný se zlomeninou bércové kosti a byl proveden útok s rozvinutím hadic. Letos nebyla použita voda a pokus končil tradičně až sbalením hadic.

V průběhu celého dne bylo k dispozici občerstvení. Ani letos však soutěži počasí příliš nepřálo. I když nepršelo intenzivně, celá soutěž tím určitě byla poznamenaná.

 

 

Additional information