20. srpna - 29. srpna 2010 - tábor Nakolice

 

 

       Je páteční dopoledne a do krásné přírody v oblasti Novohradských hor a chráněné krajinné oblasti Třeboňsko přijíždějí čtyři hasičské vozy. Požárníci však nepřijeli hasit. Přivezli děti ke břehům Nakolického rybníka, na dětský tábor Nakolice.

       Téměř padesátku dětí z celého Havlíčkobrodska, čekalo v jižních Čechách, nádherné počasí a po propršené polovině srpna se tak „blýskalo“ na lepší časy.

       V prvních minutách a hodinách se děti začaly seznamovat s okolím a prostředím celého tábora. Samozřejmostí bylo navazování nových kamarádských vztahů a přátelství.

       Celých deset dní se mělo nést v robinsonském, nebo-li trosečnickém duchu a tak bylo potřeba složit čtveřici týmů, které mezi sebou soutěžily v mnoha různých disciplínách. Družstva Plaváčků, Robinsonů, Ztracených a Satanů tak pomyslně začala svou hru o přežití. Letní dětský tábor Nakolice 2010, ve znamení Trosečníků, byl oficiálně zahájen.

       Začátek pobytu byl přikrášlen hezkým slunečným počasím, které doslova lákalo ke koupání a nejrůznějším sportům. Není tak divu, že účastníci dostali možnost koupání v Nakolickém rybníku a zatopených pískovnách, jež se nacházejí v nedalekém Suchdolu nad Lužnicí. Zároveň začaly i první přípravné pokusy ve zdolávání hasičských disciplín či kolektivních sportů.

       Druhá třetina tábora začala ranním deštěm, ve kterém táborníci odjížděli do Jindřichova Hradce na výlet. Na nádraží v Hradci jsme všichni nastoupili na parní úzkokolejný vlak a vyrazili směr Nová Bystřice. Všichni vystoupili ve stanici Hůrky, odkud následoval přejezd do Muzea československého opevnění nedaleko obce Klášter. Pak se pěšky pokračovalo na nedaleký hrad Landštejn, který leží v blízkosti rakouských hranic. Odtud jsme odjížděli do „základního tábora“ u Nakolického rybníka.

       Soutěže probíhaly v plném proudu. Vázání uzlů, závody na lodích, spojování a stahování hasičských hadic, vytváření trosečnických obydlí, tvorba loveckých zbraní či malování na trička, to je jen malý výčet toho, co děti v průběhu tábora zažívaly.

       Pozvolna tak přecházíme do poslední fáze táborového klání, ve kterém bylo hlavním úkolem, dostat se z pustého ostrova, na svou základnu, za pomocí kartiček, jenž účastníci dostali za splněné úkoly. Děti soutěžily v hodu oštěpem a polenem, ve střelbě ze vzduchové pistole, nebo v pochodové hře. A to bylo již vykrystalizováno pořadí v hlavní táborové hře.

       Není vůbec důležité, kdo nakonec zvítězil. Hlavní byl fakt, že se všechna družstva dostala do cíle. Ihned nato následovalo vyhlášení vítězů a rozdávání cen. Na závěr tábora probíhal také noční strašidelný pochod, dětská diskotéka či výlet do nedalekých Nových Hradů. Konec tábora už „klepal na vrátka“. Sbalení, loučení či rozdávání telefonních čísel. Tak vypadaly poslední minuty letošního tábora. Poté se, po deseti dnech, rozjela hasičská auta opět na havlíčkobrodsko. A po letním táboře Nakolice 2010 zůstala jen tichá ozvěna dětského smíchu a radosti…

       V neposlední řadě je na místě poděkovat táborovým vedoucím, kuchařkám, pomocníkům a dalším lidem, kteří s přípravou tábora pomáhali. Dík musí směřovat i k SDH Česká Bělá, SDH Hněvkovice, SDH Havlíčkova Borová a městu Havlíčkův Brod, kteří zapůjčili hasičské automobily.

 

Bc. Jiří Svoboda, vedoucí oddílu Ztracení

Foto

Additional information